Archives

Hoe werkt premie restitutie?

Wanneer een polis is beëindigd dan zal de verzekeringsmaatschappij de teveel betaalde premie restitueren onder aftrek van eventuele kosten. Deze kosten verschillen per verzekeringsmaatschappij.

Restitutie van de premie staat normaliter binnen twee weken nadat de verzekeringsmaatschappij de mutatie heeft verwerkt op uw rekening. Tenzij u heeft betaald met een automatische incasso, dan duurt dit 56 dagen. Raadpleeg uw polisvoorwaarden voor de exacte restitutietermijnen van uw verzekeringsmaatschappij.


Eerste premie incasso bij een autoverzekering

Wanneer u heeft gekozen voor een automatische betaling per maand willen wij u voor alle duidelijkheid attent maken op het volgende:

De eerste premiebetaling betreft een langere periode dan één maand, afhankelijk van het moment waarop de verzekering is ingegaan. De eerste premie incasso betreft namelijk de rest van de lopende maand waarin de verzekering is afgesloten alsmede de daaropvolgende maand. Ook de eenmalige poliskosten worden op dat moment geïncasseerd. De eerste premie incasso zal daarom hoger uitvallen dan de standaard maandbetaling, die vanaf de tweede premie incasso zal ingaan.

Indien u dus bijvoorbeeld een verzekering afsluit die ingaat op 25 augustus, dan betreft de eerste premie incasso de periode 25 augustus t/m 30 september. Vanaf 1 oktober gaat dan het standaard maandbedrag geïncasseerd worden.


Kan ik de premie voor mijn verzekering in termijnen betalen?

Ja, bij de meeste verzekeringsmaatschappijen is het mogelijk om de premie voor uw verzekering in termijnen te betalen. U kunt ervoor kiezen om te betalen per jaar, per halfjaar, per kwartaal en per maand.

Wanneer u kiest voor betalen per maand of per kwartaal, dan kunt u uitsluitend betalen via automatisch incasso. Kiest u voor betalen per half jaar of per jaar, dan kunt u kiezen om te betalen via een accpetgiro of via automatisch incasso.


Kan ik mijn termijnpremie betalen met een acceptgiro?

Er zijn niet veel verzekeringsmaatschappijen waarbij het mogelijk is om de termijnpremie te betalen door middel van een acceptgiro. Bij de verzekeraars waarbij betaling door middel van een acceptgiro mogelijk is kan dit vaak alleen per jaar of halfjaar maar niet per kwartaal of per maand.

Het uitvoeren van betalingen door middel van een acceptgiro is bewerkelijk en loopt hoog op in de kosten. Daarom hebben veel verzekeraars voor betaling via automatisch incasso gekozen. Een bijkomend voordeel van betalen via automatisch incasso is dat u altijd uw premie op tijd betaalt.


Premie betaling

De verzekeringsmaatschappij geeft aan wat de betaalmogelijkheden zijn voor het betalen van de premie. Over het algemeen stellen verzekeringsmaatschappijen de voorwaarden dat bij maand- of kwartaalbetaling de premie door middel van automatische incasso geïncasseerd moet worden. Bij halfjaar- of jaarbetaling heeft u ook de mogelijkheid om de premie te betalen door middel van een accept-girokaart of een handmatige overboeking.

Een uitzondering is de tijdelijke verzekering. Hierbij kan de premie worden overgemaakt door middel van IDEAL, Paypal of een handmatige overboeking.


Wat gebeurt er als ik de premie niet (op tijd) betaal?

Betaalt u de premie van uw autoverzekering niet of niet op tijd dan ontvangt u een herinnering van uw verzekeringsmaatschappij. Wordt er na de herinnering van de verzekeraar niet binnen de gestelde termijn betaald, dan zal de verzekeraar de verzekering 30 dagen na de factuurdatum opschorten.

Dit betekent dat uw auto niet meer verzekerd is en dat u geen gebruik meer mag maken van uw auto op de openbare weg. Wanneer u de betaling voldoet nadat uw verzekering opgeschort is, zal 24 uur nadat de verzekeraar uw betaling ontvangen heeft de dekking weer hersteld worden.

Indien uw betaling uitblijft, zal uw autoverzekering uiteindelijk worden geroyeerd. Wilt u voorkomen dat u het risico loopt om geroyeerd te worden betaal dan via automatisch incasso, zo betaalt u altijd op tijd.

Indien u niet verzekerd bent dan loopt u het risico om een boet van de RDW opgelegd te krijgen voor het niet verzekeren van uw voertuig. Deze boetes bedroegen voor auto’s, motoren en bromfietsen in 2014 € 400,-.


Wat is de uiterste datum waarop de premie betaald moet zijn?

De premie voor uw autoverzekeringen moet uiterlijk 30 dagen na de premievervaldatum betaald zijn. De premievervaldatum is de eigenlijke datum dat de premie betaald moet zijn. Om te voorkomen dat u vergeet uw premie te betalen adviseren wij om voor automatische overschrijving te kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering.

Vergelijk direct online alle autoverzekeringen en vind diegene die het best bij u past.


Slimverzekeren

slimverzekeren3

Wat wil je weten?